Bahan-Bahan
Ketam 8 ekor
Telur Masin 8 biji
Cili Padi 10 tangkai (hiris kck2)
Bawang putih 1 labu (dicincang)
Bawang besar 1 biji (dicincang)
Daun kari 2 tangkai
Tepung Jagung
Susu cair (fiya guna dutch lady low fat)
Minyak
Butter
Garam
Kunyit
pepper
Gula
Knor pati ayam
1st step : cuci telur masin n boil kan. Bila da masak, hancurkan kesemua kuning telur and hancurkan hanya 2 biji telur putih tu. Ketepikan
2nd step : Bersihkan ketam..potong dua..fiya suke tanggalkan penyepit besor dia n ketuk2 sket (sng nk mkn nti). Agak2 da kering lumurkan dgn sedikit kunyit, garam and tepung jagung (utk kasi rangup). Goreng hingga kekuningan/masak. Ketepikan
Step masak :
Panaskan minyak, masukan butter and tumis bawang hingga naik bau dan masukan cili padi (kalau suke pedas bole tambah) n daun kari smpai naik bau jgk.
Bila semua da naik bau n garing, masukan susu cair (anggaran 1 cawan)
Masukan telur masin, garam (jgn byk), serbuk knor sket, pepper, gula sket. Gaul sebati n sila rasa n tambah ape yg perlu ye.
Agak rsa dah cun, tunggu sampai ala2 mendidih tu bole la masukan ketam, silalah bersilat dgn ketam dalam kuali nak kasi telur masin tu sekata melekat pd ketam.
Tunggu sampai cmni, dah bole msaukan ketam |
DONE ! |
No comments:
Post a Comment