dsebalik bear yang digantung

m0rning ;-)
masih ingat lagi tak post fya psal bear yang gantung2 tuh..
ok..aritu fya cita kat china kan?sbnarnya bukan kat china..itu kisah di Thailand..
tadi fya g0dek2 fb fya..skali npk la kat wall fb adik fya..dia post sal bear tuh..haha..dia adalah mangsa yang terpaksa mendengan bebelan fya psal xsuka tgk orang gantung bear camtuh..s0 fya rsa bcause of that la dia post cam tuh kat wall..
ok n0w fya tepekkan kisah tu..

Mengapa Orang Meletakkan Anak Patung Bawah kereta ?

Sudah tentu sahabat-sahabat pernah melihat ada orang yang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta...Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand.Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta,Supaya roh kanak-kanak tenang.Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Firman Allah, mafhumnya:Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta." (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak.Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T..


tapi kan fya teng0k 0wner kete tuh islam..maybe dia jadikan trend k0t..tapi..pape pun fya tetap xsuka..xsuka dan xsuka..huh!

No comments:

Copyright to La Belle Fya
Designed by UMIESUEstudio 2015